Translate this Page

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Μεγάλα μνημεία της ανθρωπότητας.. Μέρος 1ο

Το μεγαλύτερο Τηλεσκόπιο του Κόσμου.

Στο βουνό Παλομάρ της Καλλιφόρνιας που έχει ύψος 1.700 μέτρα, υψώνεται ένα φωτεινό θολωτό κτίσμα που φαίνεται από πολύ μακρυά. Το θολωτό αυτό κτίσμα έχει ύψος 41 μέτρα και την ήμερα δεν έχει καθόλου κίνηση, μονό όταν νυχτώσει αρχίζει το τεράστιο  ημισφαίριο να γυρίζει αθόρυβα. Με τον περίφημο αντικειμενικό του φακό, που έχει διάμετρο 5 μέτρων επιτρέπετε μια ματιά στο διάστημα , μια μάτια που φτάνει και σε αστρικά συστήματα που απέχουν από την Γη μας 2 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Με αυτό το τηλεσκόπιο, που είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμο θα μπορούσε να διακρίνει κάνεις ένα αναμένω κερί από απόσταση 30.000 χιλιομέτρων. Το κάτροπτρό του κατασκευαστικέ από πυρίμαχο γυαλί (πυρέξ) στην 2 Δεκεμβρίου 1934. Χρειάστηκαν 8 μήνες για να κρυώσει.




Ο γιγάντιος Βούδας της Καμακούρα.

Είναι ένα επιβλητικό είδωλο του Θεού Βούδα με τη χάλκινη γαλήνη του, έργο τέχνης και λατρείας εδώ και 600 χρόνια . Έχει μια μεγαλοπρέπεια που είναι δύσκολο να περιγράφει. Ο άνθρωπος που σαν νάνος θα σταθεί μπροστά στον γίγαντα αυτόν των 14 μέτρων ύψους, ξεχνάς για λίγο σε ποια εποχή ζεις. Το 1252 τέλειωσε η κατασκευή του μπρούντζινου Βούδα της Καμακούρας. Τα μέρη των πλακών από τα όποια είναι  συναρμολογημένος έχουν πάχος ως 10 εκατοστά. Το πρόσωπο και μόνο έχει ύψος 3 μέτρα. Από τα δυο παράθυρα στην πλάτη του μπαίνει κάνεις στο εσωτερικό του αγάλματος. Η Καμακούρα ήταν κάποτε μια περήφανη μητρόπολη με εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικους, δεν επέζησε όμως του Ιαπωνικού μεσαίωνα. Ο Βούδας αυτός μαρτυρεί για το αλλοτινό μεγαλείο της Καμακουρα, το δε πέρασμα των χρόνων , του έδωσε μαυροπρασινο χρώμα. Σήμερα από το Τόκιο στην Καμακούρα πάει κανείς με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο σε μια Κυριακάτικη εκδρομή.



Το άγαλμα της Ελευθερίας.

Είναι το σύμβολο της πόλης της Νέας Υόρκης. Στημένο στην είσοδο του λιμανιού στο νησί της Ελευθερίας, το άγαλμα είναι δώρο της Γαλλίας για την πρώτη εκατονταετηρίδα της διακήρυξης της ανεξαρτησίας της Αμερικής, έργο του Αλσατου  γλύπτη Φεντερίκ - Ωγκυστ Μπαρτόλντι. Το έκτισαν Αμερικανοί σε ένα χρόνο και τα επίσημα εγκαίνια έκανε στις 28-10-1886 ο Πρόεδρος Γκόβερ Κλήβελαντ. Έχει ύψος 46 μετρά.











Βιβλιογραφία : Άνθρωπος & Περιβάλλον. Έκτη έκδοση 1991. Κ. Αναστασιάδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου