Translate this Page

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Smirting.. Η νέα μόδα έξω από τους χώρους διασκέδασης!


Η Ισπανία του φλαμέγκο, των τάπας και της σαγκρία εδώ και δύο μήνες ανακαλύπτει τις χαρές του smirting: του φλερτ δηλαδή, το οποίο γεννιέται έξω από τους χώρους διασκέδασης, όπου οι καπνιστές καταφεύγουν για να ικανοποιήσουν το πάθος τους για μερικές "τζούρες", τώρα που το κάπνισμα έχει απαγορευτεί...δια ροπάλου.
Ο όρος smirting γεννήθηκε το 2004 στην Ιρλανδία, όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους και προέρχεται από το πάντρεμα των λέξεων smoking (κάπνισμα) και flirting (φλερτ).
Αμέσως μετά πέρασε στην Γηραιά Αλβιώνα και εν συνεχεία στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και την υπόλοιπη Ευρώπη.Στη χώρα μας εισήχθη σχετικά πρόσφατα και έχει ήδη κερδίσει μια θέση στην ελληνική αργκό ως "σμερτάρω".
Αν οι Ισπανοί είναι συνηθισμένοι στο να απολαμβάνουν το φαγητό, τον καφέ και το ποτό τους, σε υπαίθριους χώρους, από τον Απρίλιο ως τα τέλη Οκτωβρίου, φέτος από τις αρχές του χρόνου εξασκούνται στο "σπορ" και σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται γύρω στους μηδέν βαθμούς Κελσίου.  'Αλλωστε στην Ισπανία - σε αντίθεση με την Ελλάδα - από τη στιγμή που ψηφίζεται ένας νόμος εφαρμόζεται...Όσο αντιδημοφιλής και αν είναι. Στην Μαδρίτη, υπαίθρια καφέ και μπαρ, τα οποία παραδοσιακά έμεναν κλειστά το χειμώνα, φέτος έχουν ανοίξει και έχουν μετατραπεί σε προσφιλή καταφύγια των καπνιστών, οι οποίοι νιώθουν εξόριστοι στα υπόλοιπα μαγαζιά, τα οποία δεν είχαν προνοήσει να δημιουργήσουν υπαίθριους χώρους για τους θεριακλήδες.

Μαρία Μακρίδου.


                                                                                                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου