Translate this Page

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Αφροδισιακά: Μύθοι και αλήθειες!

Από το πεπόνι στις πιπεριές και από τα μύδια στους καρπούς γκίνγκο, το κόπιασε στη παρέα μας σας αποκαλύπτει την αλήθεια για τα τρόφιμα με αφροδισιακές ιδιότητες.


Καφές και σοκολάτα στους πολιτισμούς της Αμερικής, βότανα με θαυματουργές ιδιότητες στην αρχαία και μεσαιωνική Κίνα, μαγικοί καρποί και θαλασσινά για τους πολιτισμούς που μεγαλούργησαν στη λεκάνη της Μεσογείου… Από τις προϊστορικές εποχές κάθε πολιτισμός «πειραματιζόταν» τις αφροδισιακές τροφές.

Οι παραδόσεις αυτές έχουν μεταδοθεί σχεδόν απαράλλαχτες στη σύγχρονη εποχή, εμπλουτισμένες με νέα στοιχεία και νέες τροφές. Τι λέει όμως για όλα αυτά η επιστήμη;
1. Πεπόνι

Τον περασμένο Ιούλιο, μία έρευνα έδειξε ότι το πεπόνι έχει ιδιότητες ανάλογες του Βιάγκρα. Ωστόσο, τα ευρήματα της έρευνας δεν αναφέρουν συγκεκριμένα τη αύξηση της λίμπιντο ούτε την θεραπεία στυτικών δυσλειτουργιών.

Το πεπόνι, είπαν οι επιστήμονες, έχει αυξημένες ποσότητες κιτρουλίνης που επιδρά ευεργετικά διεγείροντας το καρδιαγγειακό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η κιτρουλίνη προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων όπως και το Βιάγκρα αυξάνοντας τη ροή του αίματος.

Ωστόσο, η επίδραση αυτή δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα όργανα αλλά σε όλο τον οργανισμό. Επιπλέον, η μεγαλύτερη ποσότητα βρίσκεται στο φλοιό που δεν τρώγεται.

2. Μύδια

Από τα αρχαία χρόνια, τα μύδια θεωρούνται το υπ’ αριθμόν ένα αφροδισιακό. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Το μόνο που συνηγορεί στις αφροδισιακές ιδιότητες των μαλακίων αυτών είναι το υψηλό περιεχόμενο σε ψευδάργυρο που είναι απαραίτητο για την παραγωγή τεστοστερόνης.

Το πιθανότερο είναι ότι τα μύδια θεωρούνται αφροδισιακό εξαιτίας του σχήματος τους που μοιάζει με τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα.

3. Πιπεριές

Οι πιπεριές θεωρούνται επίσης αφροδισιακές γιατί προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με το σεξ: εφίδρωση, αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και της καρδιακής λειτουργίας. Τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται από ένα χημικό που λέγεται καψαϊκίνη ωστόσο για τις περισσότερες γυναίκες είναι απωθητικά παρά διεγερτικά.

4. Σοκολάτα

Δεύτερη μετά τα μύδια, η σοκολάτα θεωρείται αφροδισιακό και υποκατάστατο του σεξ. Μια έρευνα του 2006 στο Journal of Sexual Medicine αναφέρει ότι όσοι καταναλώνουν σοκολάτα αναφέρουν καλύτερες σεξουαλικές επιδόσεις από όσους δεν καταναλώνουν.

Ωστόσο, οι ερευνητές το αποδίδουν σε ένα στατιστικό τρικ: η πλειονότητα όσων καταναλώνουν σοκολάτα είναι νέοι που έχουν ούτως ή άλλως αυξημένη λίμπιντο.

Η δεύτερη ιδιότητα που αποδίδεται στη σοκολάτα, αυτή του υποκατάστατου, είναι πιο συμβατή με τα επιστημονικά ευρήματα. Οι νευροδιαβιβαστικές ουσίες σεροτονίνη και ανανδαμίδη προκαλούν το αίσθημα της ευφορίας στο σεξ. Φυσικά και τα δύο βρίσκονται στη σοκολάτα.

5. Kαρποί

Πολλά διαφορετικά είδη καρπών θεωρούνται ότι έχουν αφροδισιακές ιδιότητες. Πολλά από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί σε ερωτικά φίλτρα και ορούς για χιλιάδες χρόνια. Τα καρύδια ήταν δημοφιλή στις περιοχές της πάλαι ποτέ Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τα κουκουνάρια στους αρχαίους πολιτισμός της Μεσόγειου και της Μέσης Ανατολής.Τα ginkgo nuts, οι καρποί ενός αρχέγονου δέντρου της Νότιας Κίνας (Ginko biloba) χρησιμοποιούνται ευρέως σε φαρμακευτικά σκευάσματα που υποτίθεται ότι διεγείρουν την ερωτική επιθυμία.

Η σύγχρονη επιστήμη ωστόσο δεν έχει αποφανθεί. Το σίγουρο είναι ότι οι καρποί περιέχουν πολύ ενέργεια και αντιοξειδωτικές ουσίες κάτι που σημαίνει ότι προστατεύουν τον οργανισμό από τη γήρανση.

Πηγή:men24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου